Autogarage Enschede

Waarom is een APK keuring verplicht

Geplaatst op

De Algemene Periodieke Keuring, APK, is voor alle auto’s in Nederland en Europa verplicht. Gedurende de keuring wordt je auto beoordeelt door een keurmeester op verkeersveiligheid, registratie en milieu. Door je auto APK Gouda te laten keuren weet je nog je auto nog veilig is en aan alle eisen voldoet om op de weg te mogen rijden. De APK keuring Gouda zelf is een momentopname en geeft je een inzicht in de technische staat van je auto op het moment van de keuring. Je kan een APK keuring dus niet als een garantie zien dat je de rest van het jaar veilig met je auto kunt doorrijden. Een APK keuring kan je laten uitvoeren bij een garage Gouda. In dit artikel lees je alles over waar een APK keuring verplicht is.

Waarom word je auto APK gekeurd

Zoals we hierboven al schreven is een APK keuring verplicht voor elke auto in Europa. Ieder land heeft hier wel andere regels voor, in Nederland is het bijvoorbeeld jaarlijks en in andere landen soms om de twee jaar. Door te zorgen dat iedere auto die op de weg rondrijdt gekeurd is wordt ervoor gezorgd dat de auto’s veilig zijn en dit ook blijven. Door de keuring ben je er niet alleen van verzekerd dat jij veilig de weg op kan, maar ook dat andere deelnemers van het verkeer veiliger zijn. Ook is het goed voor het milieu, aangezien een van de keuringseisen is dat er niet teveel uitlaatgassen uitgestoten worden. Op het moment dat je APK verloopt riskeer je een boete van 130 euro en bestaat de kans dat je autoverzekering geen geld uitkeert in het geval van een ongeluk dat je zelf krijgt of veroorzaakt.

Wanneer voer je een APK keuring uit

Afhankelijk van de leeftijd van je auto wordt er bepaald wanneer je een APK keuring moet uitvoeren. In principe moet dit gebeuren voordat je huidige APK is vervallen. Deze vervaldatum vind je op het keuringsrapport of op de website van het RDW als je je kenteken invoert. Als je auto nieuwer is en een benzine, alcohol of elektromotor heeft dan moet de eerste APK keuring plaatsvinden na 4 jaar. Daarna volgen er 2 APK keuringen om de 2 jaar. Hierna moet de auto ieder jaar gekeurd worden. Op het moment dat je een nieuwe auto hebt met een diesel, gas of andere motor dan moet deze voor het eerst gekeurd worden na 3 jaar en daarna ieder jaar. Oudere auto’s moeten ieder jaar gekeurd worden.

Wat wordt er gekeurd bij een APK keuring

Er wordt onder andere gekeken naar de verkeersveiligheid. Hiervoor worden je remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie getest. Daarnaast wordt er gekeken naar het milieu, daarvoor wordt er gecontroleerd op de uitstoot van uitlaatgassen. Als laatste wordt er gekeken naar de registratie. Hiervoor wordt de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof gecontroleerd. Als de kilometerstand niet correct is dan wordt er een onlogische stand genoteerd bij het RDW. Op het moment dat je de auto probeert te verkopen kan het gebeuren dat een verkoper besluit om hem niet te kopen als dit genoteerd staat bij het RDW.

Gerelateerde berichten

Een auto kopen in Enschede? Waar moet je opletten?

Wanneer je op zoek bent naar een auto in Enschede is het helemaal niet gek dat je eerst even gaat googelen op “auto kopen Enschede”. Je wilt...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt verwachten van een autogarage. Daarnaast geven we je graag geregeld autotips. Check onze publicaties en hou jezelf op de hoogte. We posten met grote regelmaat nieuwe content.

Contactgegevens

Via info @ autogarage-enschede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden