Autogarage Enschede

Waarom antivries zo belangrijk is voor een auto

Geplaatst op

Heb je je ooit afgevraagd wat antivries is en wist je dat het zo veel voor je auto doet? In dit artikel zal ik de voordelen van het bijhouden van antivries in uw auto samenvatten. 

Wat is antivries 

Weet u wat antivries is? Nou dat is makkelijk! Het is koelvloeistof die in verschillende voertuigen wordt gebruikt. Het is meestal te vinden in voertuigen die zijn gemaakt met koelsystemen. Er zijn twee soorten antivries, ethyleenglycol en propyleen glycol. Meestal wordt antivries in kleinere hoeveelheden verbruikt. Door deze antivries is het toegestaan om langer in het voertuig te blijven. Dit is zeer belangrijk in de zomermaanden waar de temperatuur boven de 100 graden kan oplopen tot zelfs 120 graden. 

Als de antivries afkoelt, scheiden de watermoleculen zich af in de zuurstof- en waterstofatomen. Hierdoor ontstaat een mengsel dat wordt gebruikt om de auto af te koelen. Denk maar aan het watermolecuul, alleen al, is een zeer goede stof om met vriestemperaturen om te gaan. De reden waarom watermoleculen goed zijn om mee te beginnen is dat als men te veel stress heeft bij vriestemperaturen, de andere moleculen helpen om de stress te ontspannen. Deze ontspanning laat een meer normale temperatuur toe tot de auto opwarmt. 

Schadelijke stoffen 

Sodakalk en chroom zijn twee van de meest schadelijke stoffen die aan uw antivries kunnen worden toegevoegd. Hierdoor ontstaat een zeer rotsachtige substantie die niet milieuvriendelijk is. Het is beter om veilig te zijn dan om sorry te zeggen. De gemiddelde levensduur van een voertuig is slechts zo’n tien jaar; u kunt uzelf een plezier doen en een paar maanden uitlaatpijprook aan uw voertuig toevoegen door onzorgvuldig met uw voertuig om te gaan bij de opslag ervan. 

De aanwijzingen van de voertuigfabrikanten zullen u een specifiek antivriesmengsel laten volgen om later problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld: een 50/50 mengsel van antivriesmiddel en water resulteert in een pH8-bescherming. Als het voertuig waarin u uw voertuig opbergt een bepaalde leeftijd heeft, zorg er dan voor dat u het bovenstaande mengsel volgt. 

De motorolie zal helpen om uw motor koel te houden tijdens de koude maanden en zal de hoeveelheid wrijving verminderen waardoor de motor soepeler en efficiënter kan draaien. Na verloop van tijd vermindert de motorolie het smeervermogen van water. Zoals u ook weet bestaat water uit twee positief geladen atomen en één negatief geladen atoom. Wanneer verwarmd in de motor, scheiden de watermoleculen zich in hun positief geladen atomen en elektronenschalen. Dit creëert een probleem voor de krachtoverbrenging van de rem, naar de wielen. De buizen voor de motor zullen corroderen als er te veel wrijving is tussen de motor en de remschijven. 

In de beginperiode van de autoproductie werd het gebruik van antivries pas veel later aanbevolen. Antivries werd gebruikt om de motor te beschermen en te koelen tijdens de ijskoude wintermaanden. Antivries werd ook gebruikt om de radiator te beschermen tijdens de warme zomermaanden. Men dacht dat het water in de radiator de koeling van de motor belemmerde. Als de motor te warm liep, zou de motor vastlopen. Omdat antivries werd gebruikt bij koude temperaturen lag het voor de hand om een oplossing te vinden om de motor op een constante temperatuur te houden. Een van de oplossingen was het toevoegen van antivries aan de radiator. Als uw radiator niet voorzien is van een afdekking van de radiator, dan is het aan te raden om de afdekking te verwijderen, omdat het systeem door de hitte zal bevriezen. 

wintermaanden 

De Overflow tank kan in de wintermaanden een ware nachtmerrie zijn. Als u geluk heeft, lekt uw radiator niet, maar raakt hij de grond met bevriezend regenwater dat in de radiator kan sijpelen en uw radiator permanent kan beschadigen. Onder extreme omstandigheden kan de baffle veranderen in een stille, dodelijke orkaan van roest. De beschermer die u uitgeeft om uw motor te beschermen, kan u op den duur meer kosten wanneer de stille moordenaar uw voertuig in de war brengt. Zelfs als dat niet het geval is, is het nu tijd om de cover te vervangen door een cover van waterdicht materiaal. 

Aangezien u buiten uw voertuig geparkeerd staat, zal het grootste deel van de winter uit de afvoerslang lekken. Om dit te voorkomen moet de slang worden ontdaan van sneeuw, ijs, smeltwater en ijs. Om de slang vrij te maken moet u controleren op slangen in de buurt van de vrieslijn, de overloop en het recirculatiesysteem. Als u lekken in de buurt van deze gebieden hebt, moet u de slangklemmen vervangen. Bovendien wilt u het antivriesmengsel en het niveau van de radiatorvloeistof bijhouden. Het wordt aanbevolen om het antivriesmengsel om de twee jaar aan de radiator toe te voegen. radiatorvloeistof wordt gemaakt met een mengsel van water en ethyleenglycol. Dit mengsel van water en antivriesmiddel helpt het antivriesmiddel in de koelvloeistof te blijven gedurende de zomer en de winter. 

Gerelateerde berichten

Een auto kopen in Enschede? Waar moet je opletten?

Wanneer je op zoek bent naar een auto in Enschede is het helemaal niet gek dat je eerst even gaat googelen op “auto kopen Enschede”. Je wilt...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt verwachten van een autogarage. Daarnaast geven we je graag geregeld autotips. Check onze publicaties en hou jezelf op de hoogte. We posten met grote regelmaat nieuwe content.

Contactgegevens

Via info @ autogarage-enschede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden