Autogarage Enschede

Je rijbewijs halen? Alles wat je erover moet weten

Geplaatst op

Wil je jouw rijbewijs gaan halen en starten met autorijles? Dan is dit blog iets voor jou. We delen praktische tips met je, zodat je straks goed geïnformeerd aan de slag gaat.

Vanaf welke leeftijd mag je starten met rijles?

Tegenwoordig mag je al starten met autolessen als je 16,5 jaar bent. En vanaf je 17e kun je al het praktijkexamen afleggen. Als je slaagt is het alleen niet toegestaan om alleen achter het stuur te kruipen. Totdat je 18 bent moet je onder begeleiding van een coach autorijden. De coach moet een bergleiderspas hebben en altijd naast je zitten als je gaat autorijden.

Wat kost het halen van een rijbewijs?

Dat hangt natuurlijk af van het aantal lessen dat je nodig hebt en of je in één keer slaagt voor je theorie en het praktijkexamen. Maar gemiddeld genomen ben je tussen de € 2.300,- en € 2.500,- kwijt.

Je kunt de kosten drukken door een autorijlespakket af te nemen. Op die manier krijg je een korting omdat je in één keer een reeks rijlessen afneemt. De keerzijde van lespakketten is dat je niet weet of je al die lessen daadwerkelijk nodig gaat hebben. Daarom is het goed om altijd eerst een proefles bij een rijschool af te nemen en vervolgens om advies te vragen over het lespakket dat het beste bij jou past.

Is een spoedcursus een goed idee?

Eigenlijk is een spoedcursus alleen een goed idee als je echt snel je rijbewijs nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je op een baan wilt solliciteren waar je per se een rijbewijs voor nodig hebt. Of omdat er geen goede voorzieningen zijn voor het openbaar vervoer om op je werk te komen.

Als je overweegt om een spoedcursus te nemen is het belangrijk dat je stilstaat bij het aantal lesuren per dag. Het klinkt natuurlijk hartstikke leuk om een dag lang achter elkaar te lessen, maar in de praktijk is dat wel anders. Vele uren achter elkaar lessen is vermoeiend. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van je benen van al het schakelen.

Lessen in een schakelauto of een automaat? Wat is wijsheid?

Dat hangt er vanaf of je na het behalen van je rijbewijs in een automaat wilt rijden. Als je in een schakelauto afrijdt mag je zowel in een schakelauto als automaat rijden. Als je in een automaat afrijdt mag je alleen in een automaat rijden.

Omdat het rijden in een automaat eenvoudiger is dan in een schakelauto, kun je sneller afrijden als je in een automaat lest. Maar wees je dus bewust van de gevolgen dat je dan dus niet in een schakelauto mag rijden.

Eerst theorie-examen doen of eerst starten met praktijklessen?

Als je een spoedcursus gaat doen raden we je aan om eerst je theorie-examen te halen en daarna pas te starten met de praktijklessen. Als je een normaal traject doorloopt raden we je aan om het theorie-examen na een maand of twee nadat je met de praktijklessen bent gestart af te nemen. Op die manier heb je al wat ervaring in de praktijk opgedaan en is het makkelijker om je theorie-examen met goed resultaat te doen. Let erop dat je op tijd je theorie-examen inplant. De wachttijden kunnen tegenwoordig lang zijn waardoor het praktijkexamen in het geding kan komen als je het theorie-examen nog niet hebt gehaald.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een rijschool?

Het belangrijkste is dat de instructeur aandacht voor je heeft, proactief adviezen geeft en dat er een persoonlijke klik is. Leren van iemand waarmee je geen Klik hebt is niet prettig en helpt ook niet om het autorijden snel onder de knie te krijgen. Neem daarom altijd een proefles om te ervaren of een rijschool bij je past voordat je besluit om daar je rijbewijs te gaan halen..

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt verwachten van een autogarage. Daarnaast geven we je graag geregeld autotips. Check onze publicaties en hou jezelf op de hoogte. We posten met grote regelmaat nieuwe content.

Contactgegevens

Via info @ autogarage-enschede.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden