Geplaatst op
Campers zijn een kostbaar bezit, of het nu om een nieuwe of tweedehands camper gaat: de aanschafprijs ligt doorgaans hoog. Het bezitten van een camper spreekt veel mensen tot de verbeelding; met het gezin rondtrekken, of juist na je pensioen heerlijk samen genieten en veelvuldig met de camper mooie reizen maken. Met een camper voel je je zo vrij als een vogel. Naast de plezierige kant van dit bezit zul je echter ook de nodige kosten moeten incalculeren. Welke dat zijn lees je hier.
De kosten van een camper
Buiten de aanschafprijs brengt het bezitten van een camper diverse kosten met zich mee. Hieronder lees je de meest voorkomende kosten:
● Natuurlijk vergt een camper onderhoud. Heb je pech met je tweedehands camper dan kunnen reparatiekosten aardig oplopen, vooral wanneer je in het buitenland bent en onverhoopt strandt, waardoor je een beroep moet doen op de plaatselijke garage.
● Wanneer je geen gebruikmaakt van de camper dan moet deze in principe gestald worden, dat wil zeggen: hij mag (verschillend per gemeente) doorgaans niet langer dan 3 aaneengesloten dagen op dezelfde plek langs de openbare weg gestald worden. Stallingskosten variëren tussen ongeveer 300 en 700 euro per jaar. Na 10 jaar spreken we dan dus over een bedrag van 3000 tot 7000 euro stallingskosten.
● Is de camper tussen de 30 en 50 jaar oud, dan dient deze om de 2 jaar APK gekeurd te worden.
● De wegenbelasting ligt doorgaans lager dan bij een auto.
● Je dient de camper te verzekeren. Tip: verzeker je camper tegen diefstal, het aantal camperdiefstallen neemt hand over hand toe.
Camperdiefstal, voorkomen is beter dan genezen
Ga je de weg op met je camper dan dient deze minimaal WA verzekerd te zijn. Je kunt de verzekering aanvullen met diverse opties, wat sterk aan te raden is. Voor een relatief klein bedrag verzeker je de camper tegen schade of diefstal. In het laatstgenoemde geval kan de verzekeraar eisen dat er een deugdelijke camperbeveiliging aanwezig is.
Wie een gloednieuwe camper koopt en daar nog geen camperbeveiliging in geïntegreerd heeft en zelfs nog geen kentekenplaat bezit, loopt risico niets uitgekeerd te krijgen van de verzekeraar bij diefstal. Het zal je maar gebeuren (en het gebeurt). Zorg er dus voor dat de camper te allen tijde een kentekenplaat en een antidiefstalsysteem bezit.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Er zijn diverse type alarmsystemen en camperbeveiligingen verkrijgbaar om er voor te zorgen dat dieven geen kans krijgen. Denk aan ingenieuze slotbeveiligingen, die zonder ingrijpende montage te plaatsen zijn door professionele bedrijven.
Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat het beveiligingssysteem erkend is door de verzekeraar. Vraag bij voorkeur een overzicht op bij je verzekeraar van geaccepteerde beveiligingssystemen. Een camper is te waardevol om halve maatregelen te treffen.
Lees ook even goed na wat de verzekeraar stelt over het gebruik van de camper. Zo word je geacht de camper niet dagelijks als vervoermiddel (auto) te gebruiken bijvoorbeeld. Ook kunnen er restricties gelden over het verhuren van de camper. Voordat je een verzekering afsluit doe je er verstandig aan diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken, de kosten en geboden dekking kunnen daadwerkelijk behoorlijk uiteenlopen.
Gerelateerde berichten
Trekhaakcentrum monteert jouw trekhaak: Klaar voor elk avontuur
Trekhaakcentrum monteert jouw trekhaak, waarmee we een nieuwe wereld van mogelijkheden voor u openen. Of het nu gaat om een uitstapje met de fiets,...